Agung este cel mai inalt vulcan din Bali. La o inaltime de 3031 m – care se schimba cand mai erupe – il poti zari aproape de oriunde de pe insula.
De anul trecut a inceput sa fumege, iar din cand in cand arunca lava. Chiar dupa ce am ajuns, a inceput sa fie mai activ iar intr-o seara a erupt. Nu explorasem inca locurile cu vedere buna spre vulcan, iar noaptea era imposibil sa ne orientam. Am zis ca plecam dimineata ca sa vedem norul de fum la rasarit.
Zilele trecute ne-am hotarat sa cautam si alte locuri, sa fim pregatiti in cazul unei noi eruptii. Vazusem noi un loc de dormit in excursia anterioara, stiam exact unde vom sta o noapte.
A doua noapte era cu semnul intrebarii, dar stiam sigur ca vom gasi noi cativa copaci sa ne agatam hamacele. Studiasem inainte pe google earth locuri, mai intrebasem localnicii, aveam cat de cat un plan care se putea schimba pe parcurs, bineinteles.
Prima noapte am dormit undeva langa satul Culik, pe un camp sterp. Banuiala mea e ca, in sezonul ploios, localnicii cultivau ceva acolo. Am ajuns seara chiar inainte de a se intuneca, am ascuns motorul in iarba inalta si am urcat pe deal sa ne punem hamacele.
A doua zi, inainte de rasarit, ne-am strans tabara si am pornit pe un drum care ducea direct spre Agung.
Transportul nostru de nadejde, Honda CB100 din ’83
Dupa ce am batut multe drumuri care duceau spre vulcan si satele de la poalele lui, am pornit spre al doilea loc de campare. Planul era sa urcam pe jos vreo 2 km, pana la un sat izolat pe un deal. Drumul era practicabil doar pentru motociclete si masini de teren. Foarte cald si uscat, parca era canicula din Romania.
Orasul Amed in dreapta, pe coasta
Am gasit un loc intr-un final, cu o vedere buna spre munte si spre satul de pe deal. Nu suntem siguri de numele satului, dar probabil se numeste Purwakerti, din zona Amed.
Un loc de dormit bun. Avantajul hamacelor e ca le putem agata oriunde gasim cativa copaci. Cu cortul ar fi fost imposibil sa campam in locul asta.
Din satul de peste vale se auzeau zgomotele ca si cum am fi fost langa ei.
Apusul fumegand.
Cat de sus locuiesc oamenii pe un vulcan activ. Doar cu 3 saptamani in urma curgea lava pe versant. Cei din satele apropiate au fost evacuati pana a trecut pericolul.
Vulcanul „incins” la rasarit
Locul este salbatic si linistit, chiar daca e la 2 pasi de o zona foarte turistica. Seamana cu satele de la munte din Romania. Putinii localnici pe care i-am intalnit pe drum pareau foarte incantati sa vada straini, mai ales ca putem vorbi limba si am putut schimba cateva vorbe.
Am hotarat sa ne intoarcem intr-o zi sa interactionam mai mult cu satenii.
Urmărește-mă și pe
Leave a reply