Tamron 28-200mm f 2.8-5.6 RXD III este cel mai nou obiectiv zoom lansat de producătorul japonez pentru Sony FE. După Tamron 70-180mm f 2.8 VXD III sincer mă așteptam la un 100-400, așa că am fost surprins să văd acest all-in-one, un fel de briceag elvețian al obiectivelor.
Specificații:
Pentru a-l testa, m-am gândit la un scenariu care să-i pună cât mai bine în valoare versatilitatea și greutatea redusă, așa că l-am luat cu mine pe munte alături de trepiedul Peak Design Travel despre care vă voi povesti separat.
Piatra Craiului sunt printre cei mai frumoși munți din țară, dar lipsa apei, creasta îngustă și traseele cu multe porțiuni de cățărare pe stânci îi fac și printre cei mai dificili. Fiecare gram contează în rucsac așa că am redus trusa foto la maxim, curios să văd cu mă voi descurca cu un singur obiectiv.
Piatra Craiului, creasta sudică @28mm f6.3
Construcția
Carcasa obiectivului este aproape identică cu cea a lui Tamron 28-75mm f2.8 RXD III, parasolarul este același la ambele obiective. Sunt atât de asemănătoare încât în trusa foto nu le puteam deosebi fără a citi ce scrie pe ele.
Diferența este că Tamron 28-200mm f 2.8-5.6 RXD III se extinde cu două secțiuni pentru a putea ajunge la focala de 200mm.
În rest, aceeași montură metalică și protejată împotriva umezelii cu o garnitură de cauciuc, folosește tot filtre de 67mm.
Cu cele 575g se echilibrează bine pe Sony a7 III.
Calitatea imaginilor
Sharpness
În general obiectivele all-around sunt niște solutii de compromis, și nu excelează la acest capitol. Noul Tamron este surprinzător de sharp pe toata plaja focală. Capătul wide este perfect utilizabil la f 2.8.
De mult timp imi doream să fotografiez capre negre, am avut noroc de o turmă întreagă @200mm f5.6
Culorile
Culorile și contrastul sunt bune, se aseamănă cu culorile celorlalte obiective Tamron din serie.
Duo @200mm f5.6
Distorsiuni/Vignetare
Distorsionează și vignetează destul de tare, dar este ceva de așteptat la un all-around. Fiind un obiectiv nou nu există încă profil de corecție pentru Lightroom.
Aveau tabietul lor, seara se îndreptau spre locul unde dormeau @97mm f6.3
Flare și aberații cromatice
Flare-ul este bine controlat, dar la capitolul aberații cromatice obiectivul nu stă foarte bine, partea bună e că acestea pot fi foarte ușor eliminate în Lightroom.
Bokeh
Cu siguranță nu este un “bokeh monster”, dar produce un blur decent în special în partea tele.
Portret al unei frumoase doamne @200mm f6.3
Focus
Folosește același motor ca și Tamron 17-28mm f 2.8 Di III RXD și Tamron 28-75mm f2.8 RXD. Se comportă bine, dar datorită plajei focale mari, nu așa de bine ca la celelalte două zoom-uri. În special la 200mm, unde diafragma este f 5.6 și în lumină slabă, se mai chinuie. În testele mele, am observat că este mai precis dacă îl las pe AF-C decât pe AF-S chiar dacă subiectul este static.
Subiecții în mișcare sunt urmăriți decent pe Sony A7 III, dar pe un body mai vechi rezultatele probabil nu vor fi așa de bune.
Se comportă bine chiar și în cazul în care facem zoom în timp ce urmărim subiectul. Iar plaja focală așa lungă ne permite să urmărim mult subiectul, de exemplu în cazul în care avem un alergător care se apropie de noi.
Un lucru remarcabil este faptul că la 28mm poate focaliza la doar 19cm de subiect, putând realiza niște perspective close-up.
Close-up cu flori de colț @28mm f9
Puncte forte
Puncte slabe
Îl recomand pentru
Îl recomand pentru peisaj, călătorie, sport, fotoreportaj, fotografilor începători și pentru cei care vor doar un obiectiv în trusa foto.
Vremea capricioasă ne dă perspective interesante, expunere lungă cu un filtru ND400
Alternative
Ca alternative avem obiectivul nativ Sony 24-240mm care are plaja focală mai mare și stabilizare, dar pe care îl depășește la calitatea imaginilor.
După atâtea capre negre, avem ocazia să vedem și un urs în depărtare, imaginea e un crop de la @200mm f5.6
Concluzie
Tamron 28-200mm f 2.8-5.6 RXD III aduce câteva lucruri noi seriei de obiective all-in-one. Focala f2.8 și posibilitatea de a focaliza foarte aproape de subiect la capătul wide, toate într-un volum foarte compact, nu sacrifică din calitatea imaginilor în ciuda plajei focale mari. Prețul fiind mai mult decât decent, cu siguranță își va găsi locul în trusele fotografilor amatori, dar și profesioniști.
Cei de la Tamron mențin un ritm incredibil în lansarea obiectivelor pentru montura Sony FE. Deja au anunțat un nou obiectiv pentru toamna 2020, Tamron 70-300mm f 4.5-6.3 Di III RXD care va avea doar 545g, devenind cel mai ușor 70-300 de pe piață.
Cam așa sunt si eu când apare un obiectiv nou pentru Sony @200mm f6.3
Te-ar mai putea interesa
Ménage à trois cu noile obiective fixe Tamron pentru Sony FE
Review Tamron 17-28mm f 2.8 Di III RXD pentru Sony FE
Încărcătoarele Nitecore pe USB
Review Sigma 150 – 600 mm F5-6.3 DG HSM OS Contemporary
Urmărește-mă și pe
Leave a reply